GELD Wie van zijn centen niet geniet, Begrijpt de zin van centen niet ! De markt is nu echt van de kaart : Uw euro is een gulden waard ! Wie materieel aan domheid paarde, Kende de prijs maar niet de waarde ! Wanneer je helaas voor een dubbeltje geboren bent, Word je nooit een kwartje, maar vast wel 12 eurocent ! Ik Fl…uister het nog maar een keer : Er is geen gulden toekomst meer ! AEX Doet je beurs een beetje pijn, Dan zal ’t je eigen aandeel zijn ! AH Passen op de kleintjes? Nu eventjes niet, Want wie teveel oppast gaat misschien wel failliet ! Recessie : U piekert over centen? Gelukkig wordt het gratis lente! Wie steeds maar mekkert over geld heeft zijn zegeningen niet geteld. Lenen kost geld? Daar doe ik het voor! Ik leen u derhalve graag mijn oor! Crisis? Echt niets aan de hand : Het geld rolt altijd naar mijn kant ! Weet wel dat je armer wordt als de aarde warmer wordt ! Het wordt duidelijk verteld : kies geen eieren voor je geld ! Financieel wil ik geen borg zijn. Maar je geest zal mij een zorg zijn !
 CORONA Vormt Corona een gevaar ? Zoek beschutting bij elkaar ! O wat zullen we toch blij zijn als we weer coronavrij zijn !! Als nieuwe lockdown : de Golf en de 7 spijtjes ! Slechts zelfzucht en onvermogen schreeuwt dat de virologen logen ! Wie de afstanden negeert wordt meteen gecoroneerd !! Het klinkt wel raar, toch is het waar ; dit wordt een vaccinerend jaar ! Ach, als je niet tot drie kan tellen, doe dan maar stoer; ga lekker rellen !! Vier de vrijheid, doe allemaal mee ! En houd de reunië dan op de IC !! Waar onbenul regeert raakt men geïnfecteerd !!
 WERKEN EN VAKANTIE Laat bloed afnemen en je ziet : Arbeid adelt werkelijk niet ! Al leidt het niet echt tot blauw bloed, Na gedane rust is arbeid zoet ! Wie zijn vrijheid in vakanties zoekt, Zorgt dat hij voor het leven boekt ! Een goed begin? Het klinkt wel zoet, Maar half werk blijft heus niet goed ! Na gedane vakantie Is het zoet rusten ! Lijk je met je werk getrouwd? Pas dan op : er dreigt burn out ! Vakantie is slechts een idee, Want je neemt steeds je zelf ook mee ! Een veel te hoge werkdruk, Maakt vaak meer dan een werk stuk ! Burn out : Zelden wordt beseft, Dat het slechts de besten treft ! Het middel is nog steeds probaat : Orde, rust en regelmaat ! Mijn sterrenbeeld: In China is het niet zo fijn : men maakt daar van een Leeuw Konijn ! Zet vaker voet op vreemde grond : de geest blijft scherper en gezond ! Doe eens iets geks : Relax !! In het Oosten zijn de wijzen. Laat ons dus naar het Westen reizen ! Ik heb een maand lang rondgekeken: Het Duits gevaar is echt geweken !
 PERFECTIONISME Wie streeft naar perfectie, die maakt welbeschouwd Meteen in ‘t begin al een ernstige fout ! Al is een fout dan soms onwenselijk, Hij maakt een mens alleen maar menselijk ! Doet het perfecte zielenpijn, Dan mag het best iets minder zijn. ! Men kan van het perfecte dromen, Maar vele wegen gaan naar Rome ! Te haastige tegenspoed is meestal ook niet goed ! Wie steeds zoekt naar de nuance mist waarschijnlijk heel wat kansen !
 DEPRESSIE Het vereist het diepste dal Om het hoogst te kunnen klimmen ! Wie door de bomen het bos niet meer ziet, Kende de eigen grenzen niet ! Wie de dalen niet eert, Is de pieken niet weerd ! Een dalletje is niet zo erg : Na ieder dal komt weer een berg ! Voor wie de dagen te kort duren : Wordt depressief, dat scheelt je uren ! Wie nu niet de broedende vogeltjes ziet, Ziet vast ook het Ei van Columbus nog niet ! Voor wie de schijn graag schoon wil houden : Toon geen verdriet, wees neusverkouden! (sterk spul hé…) ! Wie altijd alles donker ziet, Ziet ook het eigen falen niet !
 POLITIEK Trots op Nederland bereidt ons een wonder : Niet links, niet rechts, maar gewoon ten onder !! Op het gras en in het duin, Overal zie je “ Rat van Fortuyn” ! Wie in dit land te open praat Weet dat ie naar de verPimmenis gaat ! Rob Oudkerk Publieke zaak, publiek domein, Publieke vrouw, publiek venijn ! Wie de ezel nog niet kende, Hoort hem nu vaak balken. Ende ! Politiek? Het is mij worst, Maar bespaar ons Hoogervorst ! Kies gerust voor vlees of vis, Als het maar geen Zalm is ! Ik houd niet zo van ovenfriet, Dus McCain die blief ik niet ! ’t Onderwijs, het blijft bedroeven, dat zou toch niet moeten Hoeven ! Kruisraketten? Ja verhip ! Zo krijgt men een vliegKAMPschip ! Nachtmerrie : als ik naar een meisje lonk Kijkt ze om, het blijkt Verdonk ! Waardering voor de Haagse top? Schei toch uit en Donner op ! Voor wie ´t beleid niet volgen kon Vraag het de generaal! Pardon ? Uw ovatie gaarne staand : Eindelijk Verdonk-eremaand ! De VVD gaat blij tekeer : Men ziet door de Ruttes Bos niet meer ! Heer, behoedt ons (laat ons bidden) Voor het Radicale Midden ! Is fatsoen voor u een ramp? Stem dan voortaan op Henk Kamp ! Wat er toch met Holland is? ’t Is gewoon een Wildersnis ! PVV, VVD en SP Rijmen niet voor niets op NEE. “Wij zijn met meer” sprak Rutte snel en de Jihadist grijnsde : Ja, nog wel :o( Seksisme en racisme zijn nu pluis : Ze gaan zelfs naar het Witte Huis !! Trump: Ontken de realiteit ! Verzin een alternatief feit !! Wie niet kiest... verliest !!! Wie niet Kaagt die niet wint. Sigrid heeft vast veel verdriet : de tweede Kaagbaan komt er niet !
 PERSONEN Een dode paus heeft geen geluk : Hij eindigt als een hamerstuk ! Na Bernhards dood werd onvervaard Bevrijdingsdag Hemelvaart ! Maxima slechts 9 graden? Dan is ze de prins niet aan te raden ! Pim Fortuyn ! Theo van Gogh ! Papegaaitje ! Leef je nog? De humor ligt nu echt op straat : De prins weet van de Nicht geen kwaad? Relativiteitstheorie : kijk maar naar Milosevic Zo heb je alles, zo ook weer niets ! Sylvia Millecam. De kwakzalver belooft ons rap, Beduusd nu snelle beterschap ! André Hazes. ‘k Zeg maar niets meer, sprak het knaapje en begon zijn Hazesslaapje ! Flauwe Truus en leuke Mie, Arafat die kent ze niet ! Het probleem van Wisse Smit : Ik kan Klaas niet wissen, SHIT! Van het dak af in je nood? Daarin zag slechts Herman Brood ! Saddam H Geweld verkonden? Respect verlangen? Verkeerd verbonden? Opgehangen ! Paus, koningin, maar dé sensatie wordt toch mijn eigen abdicatie ! Nee, racistisch zijn we niet; Sint die krijgt die Zwarte Piet.
De spreuken van Paul

Vanwege beëindiging praktijk

neemt Paul geen cliënten meer aan.

Laatste preuk:

Een laatste groet, de peut scheidt uit.

Pink gerust een traan, maar zonder tuit.

Paul van Bunderen
 RELATIES EN VOORTPLANTING Afhankelijkheid in een relatie Leidt tot persoonlijkheidsinflatie ! Voor menigeen een groot verdriet : Als “het moet kunnen” kan het niet ! Wie seks iets onbetamelijks vindt, Krijgt van zijn leven nooit een kind ! Wie aan een relatie wil beginnen, Moet dus ook de minnen minnen ! Een zuigeling is, zo men weet, Een mengeling van poep en scheet ! Kinderen : het lijkt een zegen, Maar menigeen valt het soms tegen ! Wie een vrijer heeft is soms blijer, Maar wie er geen heeft is vaak vrijer ! De kracht van de grootste escalatie Bepaalt de hechtheid van de relatie ! Wie aan een nieuwe relatie begint Weet goed dat ie plust, maar ook dat ie mint ? Was jij nooit zo goed in seks ? Vraag dát maar eens aan je ex ! Kan men het scheiden niet vermijden, Laat de kinderen dan niet lijden ! Wie gaarne buiten het potje piest Begrijpt (nog) niet wie straks verliest ! Als ik boos ben (zo sprak laatst mijn vrouw) betekent het niet, dat ik niet van je houd ! Heeft je ex je erg gegriefd? Los het op : wordt weer verliefd !! Een relatie heeft bij voorkeur Slechts garantie tot de voordeur ! Bezint!!! Eer ge bemint ! Bezint!!! Eer ge een “onschuldige flirt” begint ! Weest goed voor je partner en voorwaar : je vormt je eigen koningspaar ! Pak na ruzie weer een kans, zonder wrijving komt geen glans ! Partner? Voorwaar! Verwen elkaar !! Relatie zonder averij? Maak je partner dagelijks blij !! Met 70 een oude vent? 't Wordt vanaf nu massaal ontkend !!
 HET WEER Men zegt : na regen komt zonneschijn, Maar andersom is ‘t wel zo fijn ! Men zegt : na regen komt zonneschijn, Maar misschien moet men daarvoor in Spanje zijn ! Een oude wijsheid zegt : zo gewonnen, zo geronnen, Maar de zomer is voorbij, voordat hij is begonnen ! Potverdik, je bent een dromer !! Denk je echt : het wordt nog zomer ?? Als men op nattigheid zit te wachten regent het waarschijnlijk klachten ! Kijk niet op je thermometer: 't wordt wel warmer en da's niet beter ! Kadootje van de elementen: na de herfst meteen al lente !
 TIJD EN GELEGENHEID Kerst. De “donkere dagen” overslaan? Ik doe gewoon de lichten aan ! Nieuwjaar Wie een jaar ziet als een nieuw begin Zit al bij voorbaat in de min ! Zijn je “beste wensen” best? Of slechts beter dan de rest? Schrikkeljaar. Wie de schrikkel niet eert Is die bonus niet weerd ! Pasen : Sta maar niet op, dat ’s wel zo veilig Anders verklaart men je nog heilig ! Pasen : Beter een half ei dan een lege kop!! Oost, west Paasbest ! Ik denk niet, dat het echt veel wordt, Want een eindeloos jaar duurt doorgaans kort ! Wat de toekomst brengen moge? Meer respect en mededogen ! Nieuwjaar. Kom, heffen wij tezaam het glas Op wat nog komt en niet wat was ! Is een nieuw jaar een nieuw begin? Sorry, daar had ik geen errug in ! Sinterklaasje, wiedewiedewietje; mag ik wel een zwart kanariepietje? Nieuwjaar : na een jaar vol met azijn heel graag nu een fijne wijn ! Nieuwjaar : Neem je gerust van alles voor, maar vergeet niet te leven tussendoor ! Een mooi jaar toegewenst mensen !!  RAMPEN EN ANDERE (INTER)NATIONALE GEBEURTENISSEN 9/11 Luchtschepen ontploffen en torens vergaan, Maar hoop voor de toekomst blijft altijd bestaan ! Ik snap niet, dat men zo hard gilt : Dat vuur is, zo hoort men, toch mild ? Ik zeg ’t met SARSetanden : Bestaan er nog veilige landen ? Tsunami. Vaak gaat ons geen zee te hoog, Nu houdt vrijwel niemand ’t droog ! Is Europa (best) wel okay? Kijk maar in je portemonNEE ! Wie Europa nog ziet zitten, Heeft vast jaren zitten pitten ! Vogelgriep. Beproef je geluk : Fuck a Duck ! Wie aanzet tot naastenhaat dient een God die niet bestaat ! Na ons de zondvloed? Of toch maar direct ook zelf iets doen aan het broeikaseffect ! Ruil je schoenen in voor gympen. Want de economie gaat KRIM-pen. BREXIT? Laat de kurken knallen : dat pond zijn wij alvast afgevallen ! Brexit is misschien nadelig. Menigeen maakt hij slechts Maylig ! Parijs: Onze dame, eens zo vertrouwd is in enen nu burn out ! Die branden worden wel geblust, maar ik ben voorlopig uitgeRust ! Men schreef : de meeste mensen deugen. De Oekraïner vindt dat een leugen!  OP LEVEN EN DOOD Wie zonder stress een afspraak mist, Komt jaren later in de kist ! Al gaan de jaren nog zo snel, Wie echt leeft overleeft het wel ! Wie als de dood is voor het leven Zal snel de pijp aan Maarten geven ! De zin van het leven? Geen mens, die haar ziet. Wellicht is zij slechts dat men dagelijks geniet ! Wie er geen droom meer over heeft, heeft of teveel, of nooit geleefd ! Het probleem van de dood, is het probleem van het leven. De ene gaat dood, de anderen moeten nog even ! Bang voor de dood? Bestrijdt dan die angst, Want angstvrije mensen leven veelal het langst ! Wie meent dat sterven vrees’lijk is, Heeft angst, die ongenees’lijk is ! Kom je een keertje niet op tijd ? Denk eerst aan je veiligheid ! Begrafenis ondernemen? Oost, west, asbest !
 IK EN DE ANDER “Denk aan de ander” is sociaal, “Denk aan jezelf” is geniaal ! Wie alles wil houden, die geeft niet. Wie niet wil veranderen, die leeft niet ! Een dier doodt om te leven, een mens om de macht En zo wordt “beschaving” al eeuwen verkracht ! Wie niet geeft die heeft wat Maar wie wel geeft beleeft wat ! Goedendag in moslimtaal : Halal, halal, allemaal ! “NEE” is heus een prachtig woord, maar door velen ongehoord ! Kijk je van frustratie scheel, Dan verwachtte je misschien te veel ! Een ander heeft recht op een eigen mening, Maar respect daarvoor vergt bij velen nog training ! Ieder mens heeft een grens ! Overschrijden graag vermijden ! Wil een ander ook iets gunnen door niet alles zelf te kunnen !
 SPORT Seedorf Elf meter tot een doel ‘t Lijkt zo weinig, ’t blijkt een boel ! Wie de eigen polsstok langer schat Maakt meer dan slechts de voeten nat ! Ligt de bal bij de ander, dan mist men controle, Wacht niet op die ander, breng de bal zelf aan het rollen ! Edgar Davids Voor wie niet meer scoren kon : Viagra of Nandrolon ! Bij voetbal is men heel “gewoon” De grootste fan van allochtoon ! EK voetbal : vroeg of later Kleine feestjes, grote kater. Na het Voetbal en de Spelen mag men weer zichzelf vervelen ! Hup Holland Hup ? Van de regen in de drup !
 THERAPIE Wie zijn heil in therapeuten ziet, Die kent de eigen kracht nog niet ! Kijk maar eens naar de factuur : Goede raad is echt niet duur ! Luister goed naar wat ik zeg : Waar geen wil is ben ik weg ! Ik zeg maar zo, ik zeg maar niks? Een minuutje stil kost al gauw een riks ! Een warme benadering in therapie, Maar dat het zo heet werd verwachtte ik niet ! Geloof in je zelf, ook jij bent bijzonder. Zo niet in een God, dan toch in een wonder ! Iedere angst, het is bekend Heeft een begin een top en een end ! Ieder leven kent zo zijn verdriet, Maar erin zwelgen hoeft ook nou weer niet ! Je wilt van een probleem verlost? Besef dan nu wat mij dat kost ! Als je therapie niet baat : Zet die peut dan snel op straat ! Een glimlach werkt als medicijn Uitstekend tegen zielenpijn ! Het gaat altijd goed met de therapeut! En de cliënt lacht hem hartelijk uit ?!?
 KWESTIES Houdt eens op met vol is vol !! Niemand vlucht toch voor zijn lol ?? Kan je de vluchteling niet luchten? Overweeg om ZELF te vluchten !! Lieve Heer, maak Nederland weer gastvrij en tolerant ! Het begrip loopt nu in het honderd ! Men hoort het in Keulen : OPGEDONDERD !!! Terrorist in zicht. Wat moet je? Schrik je doodgewoon een hoedje !! Heb maar geen angst, laat je niet kennen ! Maar bij gevaar zou ik toch maar rennen !! Tegen de Brexit protesteren? Fluks naar IJsland emigreren !! Nederland derde met alcohol? Kom op, houdt nog even vol !! Overdaad... schaadt... klimaat !!! Wie vast blijft houden aan complot maakt uiteindelijk zichzelf kapot. Tweedeling hier, tweedeling daar, maar vierendelen is ook best zwaar !
 GEZONDHEID Ernstige ziekte, operatie : dan is gezond een mooie sensatie ! Heeft het niet erg meegezeten? Vergeet het snel, ga lekker eten! Men wenst elkaar gezondheid toe, maar de zieke weet niet hoe !! Met minder pens meer mens !!
 EN NOG WAT LEVENSLESSEN... Wie wordt verblind door het verleden, Die mist de kansen van het heden ! Sommige voornemens zijn zo schoon, Dat ze het beste voornemens kunnen blijven ! Uitstel, ‘t is een wijze les, Lucht niet op, maar leidt tot stress ! Met gebrek aan zelfrespect Word je eerder afgebekt ! Wie blijft wachten op een wonder Blijft zijn hele leven zonder ! Wie zich dagelijks complimenteert Heeft al heel erg veel geleerd ! Bereik je je doel niet altijd spoedig, Houdt ijskoud vol en wankel moedig ! Een goed excuus zonder te liegen? Ik was het niet, het was mijn psyche ! Haal “moeten” uit je woordenboek, Want het maakt “willen” te vaak zoek ! De zin van het leven? Ik zie’m Dat is doodgewoon Carpe Diem ! De Wens is de vader van de gedachten En de Wil is de moeder van alle krachten ! Je moet wel kiezen, luidt de leus, Merkwaardig want dat is geen keus ! Wie niet kan kiezen, het is niemand gegund, Die werpt onvervaard voor de kruis of de munt ! Men hoeft het niet te overdrijven, Maar men wordt oud door jong te blijven ! Vergetel, in een klein, verdom, Wie in zo’n hoekje zit is stom ! Wie alles van tevoren weet Mag blij zijn als hij snel vergeet ! “Lijnen” is heus niet zo’n kunst : Wie het minst eet wordt het dunst ! Een boze bui, een muis met staart is eigenlijk nooit de moeite waard ! Wie steeds omziet, misschien niet gek, maar het leidt slechts tot een stijve nek ! Orde in je huis is orde in je hoofd. Wist ik het niet zeker, ik had het niet geloofd !! Wie niet de afhechting ziet, krijgt de onthechting ook niet ! Maak je je over de wereld zorgen ? Er komt altijd weer een morgen !! Maak je graag een goede keus? Kijk wat verder dan je neus !! Plan alsof je niet sterven mag maar leef als was het je laatste dag ! Weinig kracht? Overmacht? Maar zorg dat jij het laatste lacht !! Gedenken is natuurlijk goed, maar meer nog is wat men doet ! Altijd de waarheid lijkt wel handig, maar soms een leugentje is verstandig ! Heus, tussen nieuwjaar en kerst gaat de weegschaal toch het verst ! Men mag eigenwijs oreren, maar moet het doceren wel doseren ! De toekomst schijnt dus aan de jeugd, maar ouder zijn geeft heus ook vreugd' !!!
 (ON)DEUGDEN Gaat heen …. En zondigt wat meer ! GENIET!!!! En drink met maten!!!! De Waarheid kan soms pijnlijk zijn, Maar de Leugen is nog minder fijn ! De eigen luiheid cultiveren Is ook een vorm van presteren ! Wie het gras van de buren groener vindt Is zonder twijfel kleurenblind ! Wie steeds aardig moet zijn is tot mijn spijt Slechts zelden een persoonlijkheid ! Te weinig vork onder het hooi, Dat lijkt mij zelfs nog minder mooi ! Wat begon met veel ambitie Eindigt vaak bij de politie ! Bescheidenheid, schaamte en gebit, Het is allemaal slecht als er vals bij zit ! Wie niet de eigen grenzen ziet, Ziet ook die van een ander niet ! Oost, West, Thuis Best? Elektronisch huisarrest ! Het leven is één grote leugen ! Dus geniet ervan met volle teugen ! Een flesje daar, een flesje hier : Dank je roept je alvleesklier ! Men zegt alcohol maakt veel kapot. Maar staat men droog is het ook wel rot ! Een mooie smoes voor in de kroeg ? Men drinkt te veel, maar nooit genoeg ! Haastige tegenspoed is vaak nog minder goed ! Talent is mooi, maar inderdaad nog mooier is een ruggengraat ! Goede wijn ..... is slecht voor de lijn !